Ubytování rodiny s malými dětmi přináší ubytovatelům praktickou otázku: musí mít každé dítě vlastní občanský průkaz nebo cestovní pas? A co když se u vás ubytuje novorozenec, který ještě žádný vlastní doklad nemá?

Odpověď závisí na státní příslušnosti dítěte a především na tom, jakou evidenční povinnost musí ubytovatel splnit. Je důležité rozlišovat mezi povinností mít občanský průkaz, povinností prokázat totožnost a povinností ubytovatele vést evidenci hostů.

1. České děti: občanský průkaz je povinný až od 15 let

Podle § 3 zákona č. 269/2021 Sb., o občanských průkazech, má český občan s trvalým pobytem v České republice povinnost mít občanský průkaz až po dosažení 15 let.

Dětem mladším 15 let lze občanský průkaz vydat na žádost zákonného zástupce, ale jeho vlastnictví není povinné.

To znamená:

  • Novorozenec nemusí mít vlastní občanský průkaz.
  • Dítě ve věku 5 let nemusí mít vlastní občanský průkaz.
  • Dítě ve věku 14 let nemusí mít vlastní občanský průkaz.
  • Po dosažení 15 let vzniká českému občanovi s trvalým pobytem v ČR povinnost občanský průkaz mít.

Pozor: To, že dítě nemusí mít občanský průkaz, ještě automaticky neznamená, že ubytovatel nemusí evidovat jeho údaje.

2. Co musí ubytovatel evidovat?

Pro ubytovatele je důležitý především § 3g zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích.

Pokud obec zavedla poplatek z pobytu, musí jeho plátce vést evidenční knihu za každé zařízení nebo místo, kde poskytuje úplatný pobyt.

Evidenční kniha obsahuje mimo jiné:

  • den počátku a konce pobytu,
  • jméno a příjmení hosta,
  • adresu místa přihlášení nebo obdobného místa v zahraničí,
  • datum narození,
  • druh a číslo průkazu totožnosti,
  • výši vybraného poplatku nebo důvod osvobození.

Zákon mezi uznávané doklady řadí například občanský průkaz, cestovní doklad a příslušné pobytové průkazy.

Důležité je, že povinnost vést evidenci se vztahuje na všechny ubytované fyzické osoby. Zákon v § 3g nestanovuje obecnou výjimku pro děti mladší 15 nebo 18 let.

To vytváří praktickou otázku: jak správně vyplnit evidenci dítěte, které ještě nemá vlastní doklad totožnosti?

Samotný zákon o místních poplatcích výslovně neupravuje možnost automaticky nahradit doklad dítěte dokladem jeho rodiče. Proto nedoporučujeme bez dalšího zapisovat číslo rodičova dokladu jako vlastní doklad dítěte.

Pokud dítě žádný vlastní doklad nemá, je vhodné ověřit konkrétní postup u správce místního poplatku.

3. Děti jsou osvobozeny od poplatku z pobytu

Ještě jedna důležitá věc: podle § 3b zákona č. 565/1990 Sb. jsou od poplatku z pobytu osvobozeny všechny osoby mladší 18 let.

Toto osvobození platí bez ohledu na státní příslušnost dítěte.

Například:

  • České dítě ve věku 10 let: osvobozeno.
  • Slovenské dítě ve věku 12 let: osvobozeno.
  • Německé dítě ve věku 8 let: osvobozeno.
  • Dítě ze země mimo EU ve věku 16 let: osvobozeno.

Osvobození od poplatku ale neznamená osvobození od evidenční povinnosti.

Dítě tedy musí být v evidenční knize uvedeno, i když za něj ubytovatel žádný poplatek nevybírá. Uvede se důvod osvobození.

4. Zahraniční děti: pravidla cizinecké policie

U zahraničních hostů se kromě evidenční knihy podle zákona o místních poplatcích uplatňuje také zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců.

Za cizince se pro účely tohoto zákona považují také občané jiných členských států EU.

Ubytovatel, který poskytuje ubytování za úplatu, musí oznámit ubytování cizince cizinecké policii do tří pracovních dnů. Podnikatelé, kteří mají ubytování jako předmět podnikatelské činnosti, plní tuto povinnost prostřednictvím systému Ubyport, pokud je dostupný a funkční.

Musí mít zahraniční dítě vlastní cestovní doklad?

Podle § 103 písm. b) zákona o pobytu cizinců má cizinec povinnost předložit ubytovateli příslušný cestovní nebo pobytový doklad.

Zákon ale stanovuje výjimku z povinnosti osobně vyplnit a podepsat přihlašovací tiskopis pro cizince mladší 15 let.

To je důležité rozlišovat:

  • Dítě mladší 15 let nemusí osobně vyplňovat a podepisovat přihlašovací tiskopis.
  • Tato výjimka sama o sobě neznamená, že dítě nemusí mít doklad pro účely evidence.
  • Povinnost ubytovatele oznámit jeho ubytování policii zůstává zachována.

Co když je dítě zapsáno v cestovním dokladu rodiče?

Policie ČR výslovně počítá i s touto situací.

Podle pokynů k vyplňování přihlašovacího tiskopisu platí, že pokud je dítě mladší 18 let zapsáno v cestovním dokladu rodiče, do kolonky číslo cestovního dokladu se uvede číslo dokladu rodiče a do poznámky se zapíše:

ČÍSLO DOKLADU RODIČE

To je důležitý rozdíl oproti situaci, kdy dítě pouze cestuje s rodičem, ale v jeho cestovním dokladu uvedeno není.

Pokud dítě nemá vlastní cestovní doklad a zároveň není zapsáno v dokladu rodiče, pokyny Policie ČR doporučují tuto situaci oznámit místně příslušnému odboru cizinecké policie.

5. Občané EU: občanský průkaz nebo pas

Občané EU mohou při prokazování totožnosti v České republice používat cestovní pas nebo národní identifikační průkaz (občanský průkaz) svého státu.

U dětí je ale důležité ověřit, zda mají vlastní platný doklad, případně zda jsou řádně uvedeny v cestovním dokladu rodiče, pokud to právní předpisy jejich státu umožňují.

Samotná skutečnost, že dítě cestuje s rodičem, neznamená, že lze jeho identifikační údaje automaticky nahradit údaji rodiče.

Například německé, rakouské nebo polské dítě ubytované v ČR se z pohledu českého zákona o pobytu cizinců považuje za cizince, stejně jako dospělý občan daného státu.

6. Děti ze zemí mimo EU

U dětí ze zemí mimo EU se uplatňuje stejný základní princip: dítě je cizincem a podléhá pravidlům zákona o pobytu cizinců.

Zahraniční státy mohou umožňovat zápis dítěte do cestovního dokladu rodiče. Pokud takový zápis existuje, lze postupovat podle pokynů Policie ČR uvedených výše.

Pokud dítě vlastní cestovní doklad nemá a není uvedeno v dokladu rodiče, je potřeba situaci konzultovat s cizineckou policií.

7. Praktický přehled pro ubytovatele

SituaceVlastní občanský průkaz / cestovní doklad
České dítě do 15 letObčanský průkaz není povinný
Český občan od 15 let s trvalým pobytem v ČRObčanský průkaz je povinný
Občan EU ubytovaný v ČRVlastní platný cestovní nebo národní identifikační doklad, případně zákonem uznaný zápis v dokladu rodiče
Dítě ze země mimo EUVlastní cestovní doklad, případně zákonem uznaný zápis v dokladu rodiče

Tabulka shrnuje povinnost mít nebo předložit doklad; nenahrazuje samostatné posouzení evidenční povinnosti podle zákona o místních poplatcích.

8. Co doporučujeme ubytovatelům?

Při příjezdu rodiny s dětmi doporučujeme:

  1. Zjistit věk a státní příslušnost každého ubytovaného dítěte.
  2. Rozlišit české občany a zahraniční hosty.
  3. U zahraničních dětí ověřit jejich cestovní nebo pobytové doklady, případně zápis v dokladu rodiče.
  4. Každé dítě správně zahrnout do evidenční knihy.
  5. Nezaměňovat osvobození od poplatku z pobytu za osvobození od evidenční povinnosti.
  6. Pokud dítě nemá vlastní doklad a zákon výslovně neupravuje použití dokladu rodiče, ověřit postup u příslušného správce poplatku nebo cizinecké policie.